Recensie: Wij leugenaars

door Michelle Verstraten
Wij leugenaars recensie

Wij leugenaars
E. Lockhart

4 sterren

Genre: Young Adult, Drama
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
ISBN: 978 90 26 14642 8
Uitvoering: Paperback

De zeventienjarige Cadence brengt elke zomer met haar familie door op het eiland “Beechwood” dat al jaren in bezit is van de familie. Zij zijn Sinclairs: knap, lang en blond. Ze hebben alles wat hun hartje begeert. Samen met Gat, Johnny, Mirren en Cadence zelf zijn zij de leugenaars.
Het boek gaat vooral over de vijftiende zomer waarvan Cadence zich slechts nog flarden kan herinneren. Er is haar een ongeluk overkomen waardoor haar geheugen haar in de steek laat. Ze is twee jaar niet op het eiland geweest als ze voor het eerst na het ongeluk weer teruggaat maar de hele familie lijkt haar niks te willen vertellen.  Als niemand het haar wilt vertellen gaat Cadence zelf op onderzoek uit en doet ze een schokkende ontdekking. 
 
Lees dit boek. En als iemand je vraagt hoe het eindigt, lieg.

Slechte recensies

Dit boek is behoorlijk gehypet een aantal jaar terug. Veelal lovende reacties, maar ik lees ook veel recensies die de hype rondom dit boek niet waard vinden. Ik moet zeggen dat ik het wel iets overdreven vond voor de kwaliteit van het verhaal. Het is geen life-changing boek, maar zeker wel vermakelijk!

“We are liars. We are beautiful and privileged. We are cracked and broken.”
Cadence, Wij leugenaars

Fijn geschreven, als een film die voor je ogen afspeelt

Ik vind het heel goed hoe E. Lockhart dit boek geschreven heeft. Het is heel beknopt met weinig details. Less is more en dat is zeker bij dit boek.
De zinnen zijn heel kort, maar het zorgt ervoor dat je erdoor heen vliegt. Ondanks dat er weinig details beschreven worden speelt het Wij leugenaars als een film voor je ogen af. Ik heb dit zeker niet vaak maar dit boek heb ik binnen drie dagen uitgelezen (en dat is voor zo’n langzame lezer een hele prestatie)! Dit zegt zeker wat over de schrijfstijl van Lockhart. 
 
De filmrechten voor het boek zijn verkocht, ik ben dan ook ontzettend benieuwd of die film er nog gaat komen en hoe dat eruit gaat zien!

Interessante personages

Over de personages is eigenlijk weinig achtergrond informatie bekend. Je leert ze alleen kennen als “eiland”-personages en kent ze dus alleen tijdens hun vakanties. Over hun verdere leven kom je weinig te weten. Dit maakt ze misschien oppervlakkig, maar tegelijkertijd vind ik wel dat ze zijn neergezet zoals hoogstwaarschijnlijk bedoeld is.
Het is immers een zeer bijzondere familie. De Sinclairs praten niet over gevoelens en problemen, zoals de moeder van Cadence, Penny, altijd zegt: ‘Doe normaal, omdat je dat bent, omdat je dat kunt zijn’. Ze worden door hun omgeving in het boek óók als mysterieus beschouwd. Hierin word je als lezer als het ware ook als buitenstaander beschouwd. Ook jij mag niks over de rijke familie Sinclair weten.
Het is Cadence waar de focus op ligt en die het eigenlijk helemaal niet eens is met haar familie die altijd maar doet alsof alles goed gaat. Door haar ongeluk treedt zij steeds meet buiten de regels van de familie waardoor het mysterie steeds meer ontrafeld wordt. 

Langzaamaan weet Lockhart het mysterie rondom de familie en de leugenaars op te bouwen en sleept ze je mee in hun verhaal. Hierdoor kun je het boek steeds moeilijker wegleggen. 

Fantastische ontknoping!

Waar je steeds meer in het verhaal gezogen wordt door de mysterie rondom de leugenaars heeft E. Lockhart een verassend einde gegeven aan Wij leugenaars. Vooral hierin ligt de kracht van het boek.
Als dit boek niet zo’n einde had gehad was het zeker niet zo’n enorme hype geweest. Het einde maakt het boek uniek. Een familie met geheimen en problemen is immers niet zo interessant en origineel, maar door de onverwachte draai aan het verhaal weet ze het boek met een knaller af te sluiten. En zit jij met een traan (of honderd) over je wangen.  

“Always do what you’re afraid to do.”
Cadence, Wij leugenaars

Conclusie

Wij leugenaars is zeker een boek wat je gelezen moet hebben. Het verhaal op zich is wellicht niet zo sterk maar door de goed uitgewerkte spanningsboog en het spectaculaire eind is dit boek het zeker waard om gelezen te worden.
De personages zijn goed en passend bij het verhaal neergezet: mysterieus en interessant. E. Lockhart weet je aan het boek te binden en door de weinige details en korte zinnen vlieg je door het boek heen.  
Als ik eerlijk ben denk ik dat dit boek niet zulke hoge ogen gescoord zou hebben als het niet zo’n einde gehad zou hebben. Hiermee heeft Lockhart Wij leugenaars net die ‘wauw’-factor gegeven. 

Hierom krijgt Wij leugenaars van mij vier welverdiende sterren!

Heb jij dit boek gelezen? Zo ja, wat vond jij ervan?
Laat het weten via een reactie!

Deel deze recensie met anderen

Misschien vind je dit ook leuk

4 reacties

Sofie De Smedt (Sofieds14) december 22, 2020 - 4:10 pm

Ik heb dit boek enkele jaren geleden gelezen en vond het echt goed. Sindsdien zoek ik echt naar zomerse eilandverhalen, ik hou van die sfeer ☀️🗾

Reageer
Femleest december 22, 2020 - 4:27 pm

Ik heb nog nooit van dit boek gehoord. Maar ben nu wel heel benieuwd geworden!

Reageer
thereadingtwinsnl december 22, 2020 - 10:01 pm

Klinkt goed! (En wat ziet je blog er super geordend en satisfying uit! ♡)

Reageer
Bookishbuttercup december 22, 2020 - 11:23 pm

Deze review maakt me zeker nieuwsgierig naar het boek (wat ik in de kast heb staan nog, en per toeval tegenkwam bij de Kringloop)… hoewel gehyped (ik heb het niet meegekregen 😅) maakte de flaptekst me toch zeker benieuwd! 💛

Reageer

Laat een reactie achter